Skibsreder Ib Kruse

En af de mest fremtrædende skikkelser i A.P. Møller-Mærsks historie var skibreder Ib Kruse.

Han blev født 31. januar 1932 og startede i Rederiet 1. april 1950.

Efter udstationering i New York blev han Mærsk Mc-Kinney Møllers personlige assistent.

Fra 1983 var Ib Kruse chef for Mærsk Olie og Gas og 1979-2001 medindehaver af Firmaet A.P. Møller.

Ib Kruse havde ansvaret for købet af Sealand og den efterfølgende integration, ligesom han var bestyrelsesformand i Maersk Air og bestyrelsesmedlem i Dampskibsselskabet af 1912 i 1989-2003.

Skibsrederen var en markant og loyal skikkelse, og det gav genlyd, da Ib Kruse i januar 2008 under overskriften ”Uklædelig opførsel” skrev et debatindlæg i Jyllands-Posten:

”Ud fra den respekt, som jeg skylder mine dygtige, tidligere kolleger i Maersk Line, ser jeg mig nødsaget til at fremkomme med en kommentar: Det er dygtigt gjort af Eivind Kolding, at han har formået at få pressen til at skrive, at Maersk Lines nuværende problemfyldte situation primært skyldes forhold, der ligger tilbage i tiden, jævnfør blandt andet dagbladet Børsen 9/1: ”Verdens førende containerrederi, Maersk Line, har vokset sig for fed og bureaukratisk over de seneste 10 år” og ”Eivind Kolding lagde på gårsdagens telekonference ikke skjul på, at Maersk Line i årevis har glemt at fokusere på at tjene penge.”

Der har altid været fokus på at tjene penge. I mange år var Maersk Line sammen med Mærsk Olie de absolut største bidragydere til A.P. Møllers indtjening. Maersk Lines resultater for 2004 og for 2005 var gode, og der var dengang ingen snak om “metaltræthed”.  Så kom købet af P&O, der sammen med it-problemer resulterede i dårlig daglig operation, tab af markedsandele og store indtægtstab. Det er derfor uklædeligt, at man nu søger at skubbe den primære skyld herfor tilbage til tiden før købet af P&O.”

Ib Kruse fratrådte i 2000, men deltog aktivt ved opførelsen af Operaen i København. Ib Kruse døde 8. juli 2014.

“Skibsreder Ib Kruse vil blive husket for sin store og professionelle indsats i A.P. Møller – Mærsk Gruppen over mere end 50 år. Ib Kruses loyale arbejde har efterladt et varigt aftryk i de væsentligste forretningsområder i A.P. Møller – Mærsk. Grundighed, ihærdighed og evnen til hurtigt at sætte sig ind i nye områder var kendetegnende for Ib Kruse,” sagde Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla i et mindeord.