Første kvartal 2024 bedre end frygtet for Mærsk

Mærsk har overskud i første kvartal af 2024.

Så kort kan man opsummere kvartalsregnskabet, der blev offentliggjort torsdag 2. maj 2024.

Det børsnoterede A.P. Møller-Mærsk A/S fik et overskud efter skat på 208 millioner dollar, hvilket svarer til over 1,4 milliarder danske kroner

Det vise transportgigantens regnskab for de første tre måneder af 2024.

Overskuddet kommer efter et underskud på 442 millioner dollar – over tre milliarder kroner – i fjerde kvartal af 2023.

Bedre end frygtet

Resultatet i 1. kvartal 2024 var en nedgang i forhold til samme periode året før, men samtidig er resultatet bedre end frygtet.

Efter coronapandemien har man oplevet et betydeligt fald i fragtpriserne og en lavere efterspørgsel efter containerfragt generelt, hvilket havde dæmpet forventningerne.

Samtidig er der fortsat en frygt for overkapacitet i takt med, at de mange nye skibe, som rederierne bestilte under pandemien, bliver leveret til markedet.

Lavere efterspørgsel og større udbud er normalt en dårlig cocktail for fragtraterne, men det er ikke gået helt så slemt, som man frygtede.

Her og nu er frygten for overkapacitet blevet en anelse mindre på grund af uroen i Det Røde Hav, som har fået de største rederier til at sejle en omvej syd om Afrika.

Omvejen øger brændstofudgifterne, men det har også også øget fragtpriserne og dermed Mærsks omsætning.

Med de mange nye skibe, der leveres i 2024 og 2025, vil ubalancen dog skabe fornyet pres på markedet. Derfor har koncernen fokus på stram omkostningsstyring.

Forventninger opjusteres

A.P. Møller-Mærsk A/S fremlagde sit årsregnskab for 2023 den 7. februar 2024.

Dengang forventede man, at energikrise, inflation, stigende renter og stor makroøkonomisk usikkerhed ville presse fragtraterne, hvorfor den danske logistikgigant forventede et stort fald i indtjeningen for hele 2024.

Koncernens egen prognoser indikerede dengang et driftsresultat før af- og nedskrivninger samt renter og skat (EBITDA) på 1-6 mia. dollar.

Nu viser første kvartal, at starten på året blev bedre end man frygtede.

Derfor løfter koncernen sin prognose for hele året, så rederi- og logistikkoncernen forventer et underliggende driftsoverskud før af- og nedskrivninger samt renter og skat (EBITDA) på 4-6 mia. dollar.